Dieta unui vegetarian

     Pentru multi este greu de inteles cum poate trai un vegetarian cu o astfel de dieta. Aceasta pentru ca se crede ca anumite substante nutritive, foarte importante pentru organism, se gasesc doar in carne, lapte sau oua. Foarte putin se cunoaste insa ca cerealele, semintele, fructele si legumele contin de fapt tot ceea ce are nevoie organismul.

catina-si-miere-terapiesicunoastere-ro_-150x150

Sunt produse precum catina sau polenul care  sunt forte  bogate in vitamine, minerale,enzime, antioxidanti si toata gama de aminoacizi, astfel incat chiar si in cantitati foarte mici sunt foarte hranitoare si ajuta organismul in procesul de vindecare. Spre exempul, 30 g de polen asigura necesarul zilnic  de aminoacizi, din care organismul isi poate produce singur proteninele de care are nevoie.

De asemenea, catina este bogata in vitamina C, E, A, calciu, magneziu, potasiu, fier, acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6, omega 9), aminoacizi esentiali.

Semintele sunt bogate in  calciu, fier, proteine, acizi grasi esentiali, chiar si tripofen, care este precursorul serotoninei (hormonul fericirii). Este suficient sa mancam o mana de seminte pe zi, aproximativ 50g pe care le putem consuma ca atare sau le putem adauga in salate, prajituri, paine,etc. Foarte bogate in proteine, calciu si fier sunt semintele de canepa. La fel de hranitoare sunt si semintele de susan, in, dovelac si floarea soarelui.

Alte produse pe care le regasim in dieta vegetaria sunt: lintea, hrisca, meiul, naut, qinoua, orez integral.

La toate acestea, pentru un plus de savoare, se pot adauga divese condimente, care sunt deasemenaea benefice pentru orgnism. Putem aminti aici despre turmeric,

turmeric-terapiesicunoastere-ro_-150x150care are efect antinflamator, protector cardiovascular, anticancerigen, antireumatic, este bogat in fier, mangan, potasiu,fibre si vitamina B6.

Dintre cereale, meiul a fost foarte putin consumat de occidentali, in schimb chinezii il consuma de secole, acesta fiind foarte hranitor si cu importante efecte curative.

O calitate foarte importanta a meiului este ca reduce aciditatea si stimuleaza digestia. Intr-o societate in care stersul a devenit o normalitate, problemele digesive sunt foarte raspandite. Stresul creeaza diverese probleme gastrointesinale precum  malabsorbtia, tulburari de de tranzit intestnal, hiperaciditate. Intr-un mediu acid, ciupercile, bacterile si virusi se dezvolta rapid, fiind astfel predispusi la diverse afectiuni. Totodata stresul, supararea, nemultumirea afectaza organismul, acesta producand mai multe toxine sau reziduri metabolice, precum acidul uric. S-a putut observa ca si in cazul unei diete vegetariene, cand PH-ul ar trebui sa fie alcalin, este defapt acid ca urmare a tensiunilor emotionale.

Acidoza poate fi combatuta prin efetul alcalin al meiului. Aceasta afectiune, foarte raspandita la omul modern, duce la aparitia ostoporozei, tulburarilor digestive, nervozitate, oboseala, slabe preformante fizice sau psihice.

mei-terapiesicunoastere-ro_De asemenea, meiul contine o cantitate mare de fier, siliciu, magneziu, potasiu, o cantitate moderata de vitamia E, complexul de vitamine B, enzime si nu contine gluten.

Ca urmare a efectelor sale terapeutice, meiu combate balonarile, indigestia cronica, ulceratiile stomacale, hiperaciditatea, respiratia urat mirositoare.

Cum il putem prepara?

mei-fulgi-terapiesicunoastere-ro_Meiul poate fii adaugat in supe sau tocanite, poate fi gatit cu legume precum orezul sarbesc. Se poate prepara cu lapte, la fel ca orezul.

Poate fi adaugat in salate, dupa ce s-a fiert in prealabil sau sub forma de fulgi. Fulgii de mei se pot consuma cu iaurt, chefir sau lapte.

Iata doar cateva exemple din dieta unui vegetarian care ne duce cu gandul la cele spuse de Hipocrate in urma cu 24 de secole „Lasati mancarea sa va fie medicament şi medicamentul sa va fie mancarea”.

hippocrate-terapiesicunoastere-ro_

 

 

 

1 Response

  1. Catalin
    Poate fi considerata dieta? avand in vedere ca aceasta este alimentatia de baza a unui om in fiecare zi ?

Leave a comment