ELIBERAREA SOMATOEMOTIONALA (ESE)

Lucrand cu pacientii si fiind cu mainile pe corpul acestora, Dr. Upledger a constatat ca atunci cand mainile lui se opreau sau poposeau in locurile unde simtea restrictii sau tensiuni, adeseori pacientul isi aducea aminte de o intamplare, de niste emotii legate de anumite evenimente, toate fiind percepute in mod negativ de catre pacient la vremea respectiva. A mai constatat de asemenea ca odata ce pacientul rememora evenimentul si emotiile traite, tesutul se elibera, se relaxa, iar durerea sau afectiunea disparea curand dupa sedinta de TCS. Asa s-a nascut Procesul de EliberareSomatoEmotionala, ca un set de pasi, o procedura ce trebuie urmata de catre terapeut pentru a ajunge la, si a elibera, chisturile energetice emotionale (asa cum le-a numit Dr. Upledger) din tesuturi si organe.

     Eliberarea SomatoEmotionala reprezinta exprimarea unei emotii care, din diverse motive, a fost retinuta, ramasa captiva in corpul pacientului, in soma. Cuvantul soma este din greceste si inseamna corp; de la el provine termenul de ”somatizare”, respectiv o emotie care se manifesta in corp.Faptul ca emotiile sunt conectate de corp este parte a intelepciunii populare si parte a limbajului de zi cu zi. Exista numeroase fraze care reflecta legatura dintre emotie si corp, dintre psihic si somatic, ca de exemplu: ”Imi da dureri de cap”, ”Sunt sugrumat/a de durere”, ” Imi provoaca greata”, ”Am o greutate pe inima”, ” A murit de inima rea”, ”I-a plesnit inima de suparare”,sunt numai cateva expresii care reflecta legatura dintre emotii si corp.

In zilele noastre stresul este o experienta familiara pentru oricare dintre noi deoarece este o parte inevitabila din viata. Cu totii stim ce este stresul fie ca il numim nervi, tensiune, frustrare, griji, incordare sau presiune.

Trauma este o forma mai severa de stres care poate aparea ca urmare a unui eveniment singular si coplesitor, sau ca urmare a unor experiente stresante repetitive. Trauma poate sa fie de natura fizica, cum ar fi un accident, lovitura sau procedura medicala, dar sa aiba si o componenta emotionala cum ar fi sentimente de durere, soc sau resentiment; un accident de masina,o cazatura, o extractie dentara, o nastere dificila, etc. De asemenea, trauma poate sa rezulte din comportamentul inacceptabil al altor persoane fata de subiect, sau din neacceptarea de catre subiect a propriului comportament.

Memoria traumei nu este numai psihologica, ci este retinuta in corp si ca experienta fiziologica. Unul din impulsurile primare ale corpului atunci cand are de-a face cu un eveniment stresant sau traumatic este sa se contracteze. Contractia tesuturilor este parte integrala a sistemului nostru de protectie, de aparare. Aceasta contractie ramane captiva in corp daca fortele care au cauzat-o nu sunt eliminate, adica evenimentul nu fost asimilat, inteles, constientizat, disipat in vreun fel. Prezenta emotiilor captive ca urmare a evenimentelor stresante sau traumatice poate sa conduca la o varietate de simptome clinice. La inceput persoana sufera de sensibilitate extrema, flashback-uri, ezitare, neajutorare,nervozitate, lipsa de incredere, toane sau atacuri de panica, etc. Pe masura ce corpul se reorganizeaza, in functie de prezenta traumei, alte simptome se pot dezvolta cum ar fi tulburari digestive, dureri de cap, tensiuni in articulatia temporo-mandibulara, oboseala cronica, astm, probleme urinare, dureri de spate, si multe altele.

Efectele stresului si ale traumei pot fi cumulative, pe masura ce noi incidente se suprapun peste cele initiale. Din cauza aceasta, o persoana stresata sau traumatizata, tinde sa se lase mai usor coplesita de emotii. Multi cercetatori au atras atentia asupra felului in care stresul cronic si repetitiv slabeste eficacitatea unui viitor raspuns corect la stres.

Pentru acei oameni care sufera de trauma sau stres pe termen lung, efectele asupra corpului pot fi substantiale. Ganditi-va ce se intampla la nivel fiziologic in timp, atunci cand raspunsul lupta sau fugi apare des si nemotivat. Contractia musculara va persista, presiunea sangelui va fi marita, respiratia se va mentine rapida, digestia va fi diminuata, si un intreg cortegiu de schimbari hormonale, care sunt parte a raspunsului la stres vor urma. Mai devreme sau mai tarziu, mecanismele de adaptare la stresul prelungit vor fi coplesite; atunci sanatatea va intra in declin. Mai mult, deoarece acest mecanism nu este sub control voluntar, nu poti cere persoanei respective sa se relaxeze!Emotiile negative captive (chistul energetic) te pot face sa pornesti de la prezumtii gresite, sa reactionezi excesiv la cele mai inocente observatii, sa interpretezi eronat comportamentul altor persoane si sa iti sabotezi propriile relatii.

Chistul energetic interfereaza cu functionarea corecta a organelor si tesuturilor corpului, afectand sanatatea, provocand dureri sau boli. Energia invizibila a chistului emotional nu poate fi identificata sau diagnosticata de instrumentele medicale actuale si de cele mai multe ori cauza diverselor afectiuni nu este gasita deoarece dimensiunea emotionala a bolii sau disfunctiei este ignorata.

Nici o problema care afecteaza starea de sanatate nu poate fi rezolvata fara eliminarea cauzei sale iar persoana recidiveaza, simptomele revenindperiodic.

Fiind invizibil, chistul energetic reprezinta cauza insidioasa si subtila a multor boli generatoare de suferinta, deopotriva fizice si psihice. Chistul energetic slabeste functia sistemului imunitar si face ca organismul sa fie vulnerabil la boala. Energia chistului emotional poate deranja buna functionare a organelor, poate distorsiona tesuturile corporale, oasele sau articulatiile, cauzand durere sau disfunctii. Oriunde se localizeaza chistul energetic, acesta va deranja atat functia precum si structura organelor, tesuturilor, vaselor sanguine si limfatice din zona respectiva.

Problemele de sanatate ce pot aparea si care s-au dovedit a avea o puternica componenta emotionala, sunt dintre cele  mai diverse si se pot manifesta de la afectiuni sau dureri usoare pana la dureri cronice sau boli grave.

Din experienta de peste 30 de ani in ESE, s-au evidentiat o serie de afectiuni care au avut ca factor declansator puternice emotii negative ca de exemplu: alergii, arsuri la stomac, astm, atacuri de panica, boala lui Chron, cancer,colita, constipatie, depresie, diabet, dislexie, dizabilitati de invatare, dureri abdominale, dureri de cap, gat si spate, dureri articulare, dureri de piept, de solduri, de umeri, dureri lombare, deformatii ale coloanei vertebrale, dureri oculare, epicondilita, fibromialgie, frigiditate, fobii, hipoglicemie,endometrioza, impotenta, infertilitate, insomnie, lupus, migrene, oboseala cronica, Parkinson, probleme cu sinusurile, reflux acid, scleroza multipla,sindromul intestinului gros iritabil, sindromul tunelului carpian, teroare nocturna, vertij, stres post-traumatic, stres post-operatoriu etc.

Chisturile energetice se formeaza atat ca urmare a unor puternice sentimente negative legate de anumite circumstante de viata (abandon, tradare, frica, deznadejde, absenta iubirii, anxietate, disperare, dezgust, ingrijorare, insecuritate, esec, vulnerabilitate, neputinta, descurajare,respingere, tristete, suparare, revolta, absenta pretuirii de sine, manie,amaraciune, vinovatie, ura, resentiment, frustrare, panica, umilinta, gelozie, rusine, orgoliu, soc, lipsa de sprijin, mandrie etc.) dar si ca urmare a unor conceptii eronate despre lume, oameni sau viata (”viata e o lupta grea”, ”nu poti avea incredere in nimeni”, ”castig fara durere nu se poate”, ”no pain-no gain”, ”daca esti gelos inseamna ca iubesti” etc.). Astfel, prin TCS se pot identifica si dizolva chisturile energetice formate ca urmare a unor ”programe” sau a unui sistem de credinte daunator care ne determina modul in care vedem si traim viata.

Lista circumstantelor de viata in care se formeaza chisturi energetice se refera in general la: pierderea unei persoane dragi, divortul sau problemele in cadrul relatiei de cuplu, dificultatile financiare, stresul acasa sau la locul de munca, pierderea unei sarcini sau avortul, traumele fizice, certurile si bataile, abuzurile fizice, mentale, verbale sau sexuale, convingerile negative legate de sine sau de alte persoane, stresul pe termen lung, respingerea, sentimentul de inferioritate, emotii reprimate, neglijarea sau abandonul, altele.

Dar exista chisturi energetice care se formeaza si dupa anumite interventii medicale, daca acestea nu au fost dorite ori s-au dovedit a fi o alegere nefericita, caz in care apar sentimente de regret, de vinovatie, de resentiment, etc.

De asemenea, se formeaza chisturi energetice in momentul in care avem un traumatism pur fizic dar care se produce pe un fond de emotii negative puternice, de exemplu, alunecam pe trotuar iar in momentul acela eram absorbiti de griji legate de plata ratei la credit. Ori suntem implicati intr-un accident de masina care este insotit de soc si/sau sentimente de frica, furie, resentiment etc.

O alta modalitate in care pot aparea chisturi energetice este prin preluarea sau transferul acestora de la parinti. Exista emotii negative atat de puternice pe care parintii le traiesc si care sunt preluate de copii, fara ca transferul sa fie dorit nici de parinti si cu atat mai putin de copii. De aceea de multe ori cea mai buna forma de tratament a copiilor este ca parintii sa se trateze in paralel.

Foarte multi oameni au descoperit ca daca se elibereaza de aceste emotii negative ramase captive in tesut sub forma unor chisturi energetice, viata lor devine mai sanatoasa, mai echilibrata si mai fericita. Procesul de Eliberare Emotionala schimba considerabil viata persoanelor respective. Le ofera sansa de a constientiza si a privi cu detasare problemele emotionale cu care se confrunta, de a fi constienti de propriile nevoi si nu de ceea ce cred altii ca ar fi nevoile lor, ajutandu-i sa-si regaseasca puterea. Astfel reusesc sa priveasca incidentul sau circumstantele in care s-a produs chistul energetic cu detasare obiectiva, fara emotii, iar chistul se dizolva si simptomele se diminueaza treptat sau dispar.

In ultimii 20 de ani, odata cu dezvoltarea tehnologiei, accentul cade pe tipul de tratament si pe tehnologia folosita in diagnosticare si tratament, si mai putin pe aspectele psihologice, emotionale ale bolii, iar ignorarea dimensiunii emotionale scade posibilitatile doctorului de a recunoaste si ameliora o boala cronica oricare ar fi localizarea ei anatomica.

In timp ce tratamentul cu medicamente poate fi temporar eficient, un simptom cu totul nou apare intr-o parte diferita a corpului. Cursa pentru vindecarea pacientului pare nesfarsita si in cele din urma frustranta atat pentru pacient cat si pentru doctor.

Terapia CranioSacrala prin procesul de Eliberare SomatoEmotionala poate contribui in mod hotarator la vindecarea pacientului atunci cand medicul suspecteaza ca problema, disfunctia sau boala de care sufera pacientul, oricare ar fi aceasta, are o componenta emotionala.

No Comments Yet.

Leave a comment