Glutationul, ce este?

GLUTATIONUL - cel mai puternic antioxidant

Glutationul, denumit si “proteina vietii”, este o tri-peptida formata din teri aminoacizi: cisteina, glicina si acidul glutamic. Nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate cu longevitatea.

Glutationul este considerat de catre oamenii de stiinta ca fiind un indicator al sanatatii si vitalitatii. El a fost folosit in tratarea diferitelor afectiuni, incepand de la o simpla raceala la scleroza in plagi si prevenirea leziunilor nervoase la pacientii supusi chimioterapiei.

Indiferent de diagnostic sau de stadiul de evolutie al bolii rezultatele au fost spectaculoase.

Pe langa functia antioxidanta, glutationul indeplineste o varietate de mare de functii care intretin viata, cum ar fi: sinteza, protectia, si refacerea ADN-ului, sinteza proteinelor, intarirea imunitatii, activarea enzimelor, eliminarea metalelor grele daunatoare.

Dar ce sunt de fapt antioxidantii? Antiodixantii sunt orice substanta chimica care inhiba oxidarea.

Acestia protejeaza celulele prin neutralizarea leziunilor provocate de radicalii liberi. In conditii normale de sanatate, antioxidantii din organism reusesc sa mentina un echilibru intre rata productiei de radicali liberi si rata la care acestia sunt eliminati.

Radicalii liberi provoaca leziuni oxidative tesuturilor, proteinelor, lipidelor si chiar ADN-ului celular.

De fapt, se crede ca la baza procesului de imbatranire se afla lezarea tisulara provocata de radicalii liberi.

Glutationul este produs in mare parte in ficat, dar si multe alte tipuri de celule din organism au capacitatea de a-l produce. S-a descoperit ca sunt o serie de fitonutienti care activeaza capacitatea genelor de a produce glutation. Acesti fitonutirenti sunt regasiti printre altele in cantitati mai mari sau mai mici in turmeric (curcuma), extractul de ceai verde, prerostilbenul si sulforanul (din in brocoli), resveratrolul (din struguri).

  

Trebuie insa avut in vedere faptul ca un stil de viata stresant poate genera un consum mare de substante nutritive, pe de o parte, iar pe de alta parte ficatul nu mai poate produce suficient glutation pentru mentinerea sanatatii. In aceata situatie este  necesara administarea de suplimente alimentare. Glutationul se poate admnistra oral, intravenos sau intramuscular in functie de situatie.

Cum ne putem da seama ca ar putea exista un deficit de glutation? Deficitul de glutation se manifesta prin: anorexie, depresie, oboseala, insomnie, mialgii.

Alte afectiuni in care este indicat glutationul sunt: mialgii (dureri musculare), depresii, iritabilitate, astenie, anorexie, hipercolesterolemie.

Oxidarea, inflamatia si toxicitatea sunt coditii patologice care trebuiesc tinute sub control pentru a ne pastra sanatatea.

Glutationul este deopotriva un foarte puternic detoxifiant, antioxidant, antiinflamator si un foarte bun citostatic.

 

No Comments Yet.

Leave a comment