Herpesul si rolul lizinei in aparitia lui

Rolul lizinei in aparitia herpesului

Lizina este un aminoacid esential pentru organism. Deficitul de lizina duce la aparitia herpesului bucal sau genital.

Cand exista deficit de lizina in organism, apar anumite simptome specifice, cum ar fi: stari de oboseala, ameteala, cadera parului, lipsa apetitului, scderea in greutate, anemie, greata, slabiciune, ochi rosii, incapacitate de concentrare, probleme hormonale, de reproducere si de crestere, dureri de cap.

Lizina are rol important pentru sanatate, pentru ca, in afara preventiei si tratarii infectiilor si leziunilor herpetice, ea creste absorbtia intestinala a calciului (deci previne aparitia osteoporozei), ajuta la cresterea masei musculare, imbunatateste starea psihica, amelioreaza angina, detoxifica organismul ,are rol in sinteza colagenului (se gaseste in dinti, par, unghii, oase, tendoane), are rol antidepresiv, asigura nivelul normal de enzime, hormoni, si anticorpi, previne arteroscreloza, accelereaza digestia grasimilor, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, combate oboseala. Lizina este o componenta importanta a triptofanului si serotoninei.

Acest aminoacid a fost descoperit in anul 1889, de Drechsel, care a reusit a il izoleze din caseina, proteina laptelui.

Pentru a asigura necesarul zilnic de lizina (1000-2000 mg/zi) este important sa avem o dieta echilibrata. Astfel, alimentele care contin lizina sunt: produsele lactate, carnea rosie, soia, linte, naut, fasolea, parmezan, peste, nuci, albus de ou, alge marine, patrunjel, germeni de grau, drojdie de bere. Se gaseste si in cereale, precum graul si porumbul, dar intr-o cantitate mai mica. De asemenea, trebuie avut in vedere ca datorita prezentei alimentelor preparate termic si cele care contin zahar absorbtia de lizina este mult redusa.

Daca sunt simptome care pot indica lipsa de lizina puteti cere sfatul medicului pentru a va recomanda un tratament. Exista tablete cu lizina sau se pot lua suplimente, cum ar fi: polen, pastura sau catina, care sunt bogate in aminoacizi.

Excesul de lizina se elimina din organism prin urina.

Persoanele cu insuficienta renala ar trebui sa evite suplimente cu lizina, iar in cazul sarcinii si alaptarii se administrea cu prudenta.

No Comments Yet.

Leave a comment